Sacre Bleu! header image 1

Udgivelser

DET SIDSTE ORD

Det sidste ord er en opsamling af det tegneserie- og stribekoncept, som startede med Jørgen Leth (se nedenfor), som fulgtes op med Clint Eastwood, og som endte i Politikens Film-sektion i halvsides striber. Det er som sagt en koncepttegneserie: man tager en virkelig (filmrelateret) person, gerne en lidt excentrisk en af slagsen, finder et citat eller udsagn om vedkommendes syn på tilværelsen, stort som småt, og iscenesætter derefter personen og citatet i et fiktivt forløb, der på den eller anden måde sætter citatet i en anden kontekst. Det sidste ord er helt i den tarvelige filmindustris ånd udstyret med en masse ekstramateriale, herunder kilder og noter, register, forord af Peter Aalbæk og efterskrift af Peter Schepelern.

Det sidste ord (Rosinante 2012), 144 sider i farve og s/h, DKK 249,50

KOM HJEM Kom hjem er den mest omfangsrige tegneserie med mit navn på. Den var noget af en prøvelse, alt for længe undervejs, men endte med at komme i hænderne på Rosinante, som udgiver den som første titel i en ny linje af graphic novels. Kom hjem er redigeret af den vidunderlige, knivskarpe og benhårde Julie Paludan-Müller, som gjorde et fantastisk stykke arbejde med at stramme op og så videre. Jeg håber den vil sprede glæde, for jeg gør det aldrig igen… (Læs uddrag af KOM HJEM-anmeldelser her)

Kom hjem (Rosinante 2009), 200 sider i farve, DKK 249,50

DOKUMENT
Jeg var i sin tid med til at koncipere Dokument – tegneserier i virkeligheden, men gled ud af redaktionen, som blev videreført af Steffen Rayburn-Maarup, Cav Bøgelund, Christoffer Zieler og Johan F. Krarup. Ideen med bogen, der indeholder mange fine bidrag, er at præsentere tegneserier, der i en eller anden grad forholder sig til ‘virkeligheden’, hvad det så end er. Mit eget bidrag er tæt på fiktion, og dermed forræderi – en dansk oversættelse af Suicide Joe vs. Dead Tree Press – her Suicide Joe vs. Provins-Tidende.

DOKUMENT – Tegneserier i virkeligheden (Aben maler 2012), 136 sider i farve, kr. 280,-

KOLOR KLIMAX
Stor tegneserieantologi med nordiske tegneserier, redigeret af Matthias Wivel, udgivet af Fantagraphics. Jeg bidrager med en lille ‘kontrafaktuel’ tegneserie – Suicide Joe vs. Dead Tree Press – som fortæller historien om hvad der ville være sket, hvis det var lykkes en flok terrorister at trænge ind i JP/Politikens bygning 31. december 2010. Det er en ret brovtende fortælling fyldt med dumme enstavelsesord og platte pointer, men det er den første tegneserie, jeg har lavet som en terapeutisk øvelse, og det føltes godt.

Kolor Klimax (Fantagraphics 2012), ca. 200 sider i farve og s/h, $29.99

DANSK I DYBDEN: GRAPHIC NOVELS
Ikke en tegneserie, men en undervisningsbog om tegneserier, udgivet i Gyldendals Dansk i dybden-serie, som er tilrettelagt mindre undervisningsforløb i udskolingen.
Bogen har særligt fokus på at styrke elevernes måde at analyserer og tale om narrative forløb på. Den er tilrettelagt med masser af illustrationer, noget for enhver smag. Dansk i dybden: Graphic novels indeholder både praktiske og teoretiske opgaver, samt både individuelle og gruppeorienterede opgaver.

Her er Folkeskolens anmeldelse, og her er Janne Heigaards anmeldelse på Nummer9.

Dansk i dybden: Graphic novels (Gyldendal 2010), 32 sider, vejl. pris kr. 92,00

CLINT EASTWOODleth
Følger op på Jørgen Leth (se nedenfor) i Aben Malers 676-serie, men selvsagt med Clintens barske attitude (fremfor Leths boheme-sværmerier). Ideen bag de to hæfter kom i virkeligheden fra min Muhammed-kommentar M, som baserede sig på citater af bl.a. Albert Camus og Thomas Jefferson. Nu har projektet taget en ny retning i Politikens filmtillæg, og er dermed blevet et, øhh, filmprojekt. Jeg håber at kunne holde et niveau, der er tilstrækkeligt højt til at hele molevitten på sigt kan blive samlet i én bog. Måske i 2011.

Clint Eastwood (Aben Maler 2008), 24 sider, DKK 35,- Kan købes her.

FROM WONDERLAND WITH LOVE wonerlandLidt snyd er det, for jeg står på ingen måde bag antologien From Wonderland With Love. Men Aben Malers Steffen P. Maarup var så letsindig at overlade omslag og titeldesignet til mig, og inkluderede min lille tegneserie M i bogen. Derudover finder man i Wonderland et par historier fra BLÆK (som Matthias Wivel og jeg selv redigerede i 2006), så når nu Politikens forlag næppe nogensinde genoptrykker den, føles Wonderland som et absolut dækkende plaster på såret…

From Wonderland With Love: Danish Comics in the Third Millennium (Fantagraphics Books og Aben Maler 2009)

JØRGEN LETH leth
Jørgen Leth er en lille hommage til levemanden, libertineren, livsfilosoffen og multikunstneren af samme navn. Jeg har været fan siden jeg så En forårsdag i Helvede i fjerde klasse, og tror at “kokkens datter”-skandalen er det bedste, der er hændt Leth. Til min store overraskelse blev den fantastisk modtaget, selv Lars Bukdahl var glad: “T. Thorhauges lillebitte, virtuost tegnede hæfte Jørgen Leth [...] kvik og kongenial

Jørgen Leth (Aben Maler 2008), 24 sider, DKK 35,- Kan købes her.

blaekBLÆK
BLÆK blev sat sammen på tre lovligt begivenhedsrige måneder, og kom fra tryk samme dag som den tilstødende udstilling i Politikens Hus åbnede. Det var hektisk, men lod sig gøre fordi der var en fantastisk entusiasme fra alle de medvirkende tegnere, kunstnere, fortællere med videre. Den er forlængst udsolgt, kommer sandsynligvis aldrig i et nyt oplag, men er noget, som både jeg, Frederik Storm (der designede bogen, og endte med at være medredaktør) og Matthias Wivel er meget stolte af. Den vandt – som Forandringstegn – en pris for Årets Boghåndværk, og fik megen ros rundt omkring, men havde også sin egen lille Muhammedkrise i sin slipstrøm…

BLÆK (Politikens Forlag 2006), 192 sider, DKK 199,- Omslagsillustration: Jan Solheim

FORANDRINGSTEGN
forandringstegn1Forandringstegn er mere Matthias Wivels bog, men både han, jeg og designer Frederik Storm blødte lige meget under arbejdet, så den står os alle lige nær. Den blev trykt om to gange, og trak i langdrag, fordi den virkelige verden begyndte at trænge sig på med alt inklusive. Den vandt en pris for “Årets bogarbejde”, præsenterede en masse “nye” tegneserier, hvoraf en del siden udkom på dansk. Jeg betragter den selv som Rackham-holdets finest hour, og flere af interviewene indeni er stadig ligeså fede som i 2004 …

Forandringstegn – de nye tegneserier (Politisk Revy 2004), 240 sider, kr. 199,50
Kan købes endnu billigere her.

detdergaarforud1DET DER GÅR FORUD
… er det, der er gået forud for de øvrige udgivelser, min debut som tegneserietegner, helt tilbage fra 2000. Ligesom Blæk er den udsolgt, og bliver ikke genudgivet. Til gengæld findes den franske udgave stadig, udgivet på Editions Rackham, et mindre forlag med speciale i ikke-franske tegneserier som fx Dan Clowes, Tony Millionaire, Frank Miller , Brecchia m. fl. (jo, jeg er stolt over at være i det selskab…). Meget betegnende handler Det der går forud om at finde sit tilhørssted, og hvis man leder, finder man masser af fællestræk mellem den og Kom hjem.

Det der går forud (Fahrenheit 2000), 80 sider, kr. 99,50